Na rynku dosyć często pojawiają się samorozpalające węgielki do shishy, nasączone substancjami zwiększającymi palność, takimi jak np. siarka. Tego typu rozwiązanie niewątpliwie ułatwia proces rozpalania, jednak skutkuje znacznym pogorszeniem jakości dymu tytoniowego. Pomijając fakt, że zawarte w nich substancje są wysoce szkodliwe dla zdrowia użytkownika, należy wziąć pod uwagę także to, że negatywnie wpływają na aromat tytoniu, pozostawiając gryzący posmak spalonych zapałek. W trakcie rozpalania emitują również nieprzyjemny zapach, a samo palenie wiąże się nieodłącznie z bólem głowy oraz uczuciem podrażnienia gardła.
Jeżeli chodzi o węgiel kokosowy, należy zwrócić uwagę, że jest to materiał w stu procentach naturalny. W jego skład wchodzi węgiel otrzymywany z obrabianej termicznie łupiny orzecha kokosowego, naturalne spoiwo (najczęściej tapioka) oraz niewielkie ilości popiołu, stanowiącego pozostałość po spalaniu kokosa. Tego rodzaju węgielki są całkowicie neutralne w smaku, nie generują siarkowego smrodu oraz są znacznie mniej szkodliwe dla zdrowia niż węgielki samorozpalające.