+48730647570

Węgielki do shishy

Węgiel do shishy kokosowy w asortymencie sklepu Masoshisha

W naszym sklepie internetowym oddajemy do dyspozycji szeroki wybór dedykowanych rozpalaniu shishy ekologicznych węgielków kokosowych wykonywanych łupiny kokosa.

Węgielki kokosowe to doskonały materiał do rozpalania shishy z co najmniej kilku powodów. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, że jest to surowiec wysokoenergetyczny, który niezwykle łatwo rozpalić przy użyciu palnika lub kuchenki gazowej. Samo spalanie pozostawia po sobie bardzo mało popiołu, dymu oraz sadzy, a czas, w jakim spalają się węgielki, pozwala na ponad godzinę komfortowego palenia.

Wbrew temu, co mogłoby się początkowo wydawać, cena pojedynczego opakowania nie jest wygórowana. W paczce o wadze 1kg zwykle znajduje się od 64 do 72 węgielków sprasowanych w formę małych sześcianów. Do rozpalenia zwykle używane są dwie takie kostki, co oznacza, że paczka starcza na około 32-36 sesji z fajką wodną. Łatwo wyliczyć, że koszt pojedynczego rozpalenia shishy zamyka się w kwocie kilkudziesięciu groszy.

Jaki węgiel do shishy wybrać – kokosowy, czy samorozpalający?

Na rynku dosyć często pojawiają się samorozpalające węgielki do shishy, nasączone substancjami zwiększającymi palność, takimi jak np. siarka. Tego typu rozwiązanie niewątpliwie ułatwia proces rozpalania, jednak skutkuje znacznym pogorszeniem jakości dymu tytoniowego. Pomijając fakt, że zawarte w nich substancje są wysoce szkodliwe dla zdrowia użytkownika, należy wziąć pod uwagę także to, że negatywnie wpływają na aromat tytoniu, pozostawiając gryzący posmak spalonych zapałek. W trakcie rozpalania emitują również nieprzyjemny zapach, a samo palenie wiąże się nieodłącznie z bólem głowy oraz uczuciem podrażnienia gardła.

Jeżeli chodzi o węgiel kokosowy, należy zwrócić uwagę, że jest to materiał w stu procentach naturalny. W jego skład wchodzi węgiel otrzymywany z obrabianej termicznie łupiny orzecha kokosowego, naturalne spoiwo (najczęściej tapioka) oraz niewielkie ilości popiołu, stanowiącego pozostałość po spalaniu kokosa. Tego rodzaju węgielki są całkowicie neutralne w smaku, nie generują siarkowego smrodu oraz są znacznie mniej szkodliwe dla zdrowia niż węgielki samorozpalające.

Jak rozpalać kokosowy węgiel do shishy?

Dwa lub trzy węgle należy rozpalić z użyciem palnika – ważne, aby były one w pełni rozpalone z każdej strony. Pozwoli to szybko i równomiernie rozpalić tytoń znajdujący się w cybuchu, bez ryzyka przypalenia jego górnej warstwy, co mogłoby mieć wpływ na pogorszenie smaku. Pozwoli to również uniknąć wątpliwej przyjemności wdychania toksycznego tlenku węgla w trakcie rozpalania.

Tak rozpalone węgle kokosowe należy otrzepać z popiołu, a następnie umieścić na podziurkowanej szpilką folii aluminiowej rozciągniętej na cybuchu shishy. W kolejnym kroku rozpalamy tytoń, kilkunastokrotnie nabierając do płuc powietrze przez węża. W celu przyspieszenia tego procesu można zwiększyć temperaturę wewnątrz cybucha, okrywając go folią aluminiową również po bokach.

Zapraszamy do zakupów w sklepie Mashoshisha!