Obecnie ze względu na budowę, wyróżnić możemy trzy główne typy cybuchów – Masta, Vortex oraz Pfhunnel. Niekiedy natknąć można się także na elementy nieposiadające cech, gwarantujących im przynależność do jednego z tych typów. Zwykle komponenty te nazywane są cybuchami uniwersalnymi. Wyboru właściwej miski dokonuje się zazwyczaj na podstawie rodzaju melasy, jaką zamierzamy umieścić w jej wnętrzu.
Masta to najbardziej podstawowy i jednocześnie najczęściej stosowany rodzaj cybuchów do shishy. Posiada on kilka otworów zlokalizowanych na dnie miski, przez które to do wnętrza korpusu przepuszczany jest dym. Misy tego typu nadają się do palenia mokrych tytoni smakowych, które to za sprawą wysokiej temperatury nie rozlewają się po całej powierzchni naczynia. Właściwie kontrolując temperaturę panującą wewnątrz cybucha, będziesz w stanie wydobyć pełnię aromatu, znajdującego się w nim tytoniu. Cybuchy w typie Masta zdecydowanie nie nadają się jednak do palenia w nich melas beznikotynowych, które to pod wpływem gorąca mają tendencję do rozlewania się na wszystkie strony i zwykle przez położone na dnie otwory spływają także do wnętrza shishy.
W cybuchach typu Vortex otwory umiejscowione zostały pionowo ze wszystkich stron stożka wystającego z dna misy. Takie ulokowanie otworów przepustowych, umożliwia utrzymanie wszelkich płynów wytapiających się z melasy w zagłębieniu wokół wspomnianego stożka. W związku z tym cybuchy Vortex mogą być stosowane zarówno w kontekście mokrych tytoni smakowych, jak i melas beznikotynowych, topniejących i parujących pod wpływem gorąca panującego we wnętrzu misy. Warto zaznaczyć, że ten typ cybuchów nie gwarantuje jednak zachowania całości melasy płynnej.
Cybuchy Pfhunnel zaprojektowane zostały konkretnie z myślą o melasach płynnych, jednak nadają się do użytku również w kontekście tytoni smakowych – szczególnie jeżeli oba typy wkładu postanowimy wymieszać ze sobą we wnętrzu wkładu. Do palenia w nim nadają się także wszelkie zamienniki pozbawione nikotyny, takie jak np. kamyki do shishy. Jeżeli chodzi o kwestię, taką jak budowa misy Pfhunnel to ponownie na środku niej zlokalizowany jest wypukły fragment, zawierający otwór przepuszczający dym do wnętrza fajki wodnej. Tym razem jednak znajduje się on od górnej strony tego stożka, co gwarantuje zachowanie stu procent melasy znajdującej się wewnątrz misy.