+48730647570

Cybuchy

Wysokiej klasy cybuchy do shishy w asortymencie sklepu internetowego Mashoshisha

Cybuch to niezwykle istotny fragment shishy, stanowiący miskę, w której układana jest melasa. Chociaż pozornie różnice pomiędzy poszczególnymi modelami cybuchów mogą wydawać się niewielkie, to w rzeczywistości drobne zmiany konstrukcji zmieniają przeznaczenie tej części.

W asortymencie sklepu Mashoshisha znaleźć można elementy różniące się od siebie pod względem budowy, materiałów, z jakich zostały wykonane, wielkości oraz ogólnej estetyki designu. O przeznaczeniu poszczególnych rodzajów cybuchów oraz o tym, jak wybrać miskę dostosowaną do Twoich indywidualnych potrzeb opowiemy dalej.

Podział cybuchów do shishy pod względem sposobu budowy

Obecnie ze względu na budowę, wyróżnić możemy trzy główne typy cybuchów – Masta, Vortex oraz Pfhunnel. Niekiedy natknąć można się także na elementy nieposiadające cech, gwarantujących im przynależność do jednego z tych typów. Zwykle komponenty te nazywane są cybuchami uniwersalnymi. Wyboru właściwej miski dokonuje się zazwyczaj na podstawie rodzaju melasy, jaką zamierzamy umieścić w jej wnętrzu.

Masta to najbardziej podstawowy i jednocześnie najczęściej stosowany rodzaj cybuchów do shishy. Posiada on kilka otworów zlokalizowanych na dnie miski, przez które to do wnętrza korpusu przepuszczany jest dym. Misy tego typu nadają się do palenia mokrych tytoni smakowych, które to za sprawą wysokiej temperatury nie rozlewają się po całej powierzchni naczynia. Właściwie kontrolując temperaturę panującą wewnątrz cybucha, będziesz w stanie wydobyć pełnię aromatu, znajdującego się w nim tytoniu. Cybuchy w typie Masta zdecydowanie nie nadają się jednak do palenia w nich melas beznikotynowych, które to pod wpływem gorąca mają tendencję do rozlewania się na wszystkie strony i zwykle przez położone na dnie otwory spływają także do wnętrza shishy.

W cybuchach typu Vortex otwory umiejscowione zostały pionowo ze wszystkich stron stożka wystającego z dna misy. Takie ulokowanie otworów przepustowych, umożliwia utrzymanie wszelkich płynów wytapiających się z melasy w zagłębieniu wokół wspomnianego stożka. W związku z tym cybuchy Vortex mogą być stosowane zarówno w kontekście mokrych tytoni smakowych, jak i melas beznikotynowych, topniejących i parujących pod wpływem gorąca panującego we wnętrzu misy. Warto zaznaczyć, że ten typ cybuchów nie gwarantuje jednak zachowania całości melasy płynnej.

Cybuchy Pfhunnel zaprojektowane zostały konkretnie z myślą o melasach płynnych, jednak nadają się do użytku również w kontekście tytoni smakowych – szczególnie jeżeli oba typy wkładu postanowimy wymieszać ze sobą we wnętrzu wkładu. Do palenia w nim nadają się także wszelkie zamienniki pozbawione nikotyny, takie jak np. kamyki do shishy. Jeżeli chodzi o kwestię, taką jak budowa misy Pfhunnel to ponownie na środku niej zlokalizowany jest wypukły fragment, zawierający otwór przepuszczający dym do wnętrza fajki wodnej. Tym razem jednak znajduje się on od górnej strony tego stożka, co gwarantuje zachowanie stu procent melasy znajdującej się wewnątrz misy.

Cybuch do shishy a materiał wykonania

Jak wspomnieliśmy na początku cybuchy różnią się od siebie także pod względem materiału, z jakich zostały wykonane. Najczęściej spotkać możemy:

– Najprostsze cybuchy gliniane – mogą one być pokryte szkliwem ułatwiającym czyszczenie, jednak często spotyka się także nieszkliwione.

– Silikonowe, zapewniające znaczną wygodę użytkowania, minimalizujące szanse na potłuczenie cybucha oraz zmniejszające ryzyko przypalenia tytoniu. Niekiedy natknąć można się także na misy posiadające specjalną wkładkę ze szkła lub gliny, co przekłada się na zwiększenie żywotności oraz zdolności grzewczych tego elementu.

– Cybuchy metalowe, dedykowane wyłącznie do palenia melas beznikotynowych oraz ich zamienników. W kontekście tytoni zbyt wysoka temperatura osiągana przez cybuch niemal na pewno poskutkuje jego przypaleniem.

Zapraszamy do zapoznania się z całością oferty sklepu Masoshisha, a także do zakupów za pośrednictwem strony.